logo
open

Male tajne velikih znalaca

Kako piti rakiju

Šta ne preporučujemo

Zabluda je da se sva žestoka pića piju pre jela. Obično je obrnuto. Najčešće se gorke žestine pijuckaju pre jela. Stare šljivovice, odnosno šljivova rakija kakva je Gorda, stari viskiji, konjaci, kalvadosi i rumovi, oni uobičajno idu posle jela jer su dižestivi.

Iako „eksiranje“ pića deluje kao običaj sa ovih prostora greh je ne uživati u čulnim senzacijama koje pruža dobra rakija. Kvalitetnu rakiju kakva je Gorda ne treba eksirati i rashlađivati. Dobra rakija idealno se služi na temperaturi između sedamnaest i devetnaest stepeni. A najbolja Gorda rakija odličan je pratilac bilo kog godišnjeg doba. Isto tako, čokanjče je lep tradicionalni oblik, ali se za dobru rakiju zapravo savetuje korišćenje čašice drugačijeg izgleda - nalik čašama za konjak i za vino.

Što je piće starije „suze“ na čaši će biti deblje i sporije će kliziti niz zid.

Šta ohrabrujemo

Slobodno zavrtite čašicu u kojoj se nalazi rakija kao što biste to uradili sa dobrim vinom. Suze koje se formiraju i teku polako niz zidove čašica govore nam o starosti pića. Tokom starenja i sazrevanja pića u drvenim sudovima, procesom ekstrakcije i rastvaranja, u piće dospevaju razna jedinjenja sadržana u drvetu, koja direktno ili indirektno utiču na organoleptiku i viskozitet pića. Što je piće statije, ono je viskoznije pa će „suze“ na čaši biti deblje i sporije će kliziti niz zid.

Držite čašu za stopicu i prinesite je vrhu nosa. Udahnite duboko kroz nos. Mislite. Zamislite.

Na šta vas ovi mirisi podsećaju?

Kod voćnih rakija, preko mirisa možemo ustanoviti mnoge njegove karakteristike: sortu, podneblje sa kog je voće od koga je piće proizvedeno, način odležavanja...

Kod starih šljivovih prepečenica, u sinergiji pića sa jedinjenjima iz hrastove buradi, dolazi do formiranja aromatskih kompleksa koji se nazivaju buke. Taj buke je kod svake naše rakije drugačiji ali svaki neizostavno ostavlja trag i budi želju za ponovnim susretom naših čula i vode života.

Kod voćnih rakija, preko mirisa možemo ustanoviti mnoge njegove karakteristike: sortu, podneblje sa kog je voće od koga je piće proizvedeno, način odležavanja...