logo
open

Zanimljivosti

O rakiji

Rakija spada u kategoriju plemenitih alkoholnih pića i duboko je protkana kroz istoriju i tradiciju Srbije.

U zavisnosti od podneblja možete čuti kako se izgovara raki, rakia, rakija. Koren ove reči glasi al-rak i arapskog je porekla, a smatra se da je u pitanju stari izraz za destilovanje, odnosno „znojenje“ voća na visokoj temperaturi. Žensko ime Rakija u arapskom svetu znači lepota, a nekada su ljudi ovaj napitak prosto zvali vatrenom vodom ili vodom života.

Rakija podrazumeva odabir najkvalitetnijeg voća

Rakija sadrži visok procenat alkohola u zavisnosti od domaćinstva koje ga proizvodi, a bazira se na obradi kvalitetnog voća. Ipak, rakija se ni slučajno ne sme pomeštati sa likerom, rakija je jak, voćni ali ne i sladak napitak. Ako bi je sa nečim morali uporediti, mada je to zbog jedinstvenosti ovog pića nemoguće, onda bi to možda bio brendi.

Šljiva je kraljica svih rakija

Rakije se dele u odnosu na voće od kojeg su napravljene ili na sastojke koji su joj pri pravljenju dodati, kao što su određene trave, bobice kleke i slično. U odnosu na to imamo šljivovicu, odnosno šljivovu rakiju – prepečenicu, kajsijevaču, dunjevaču, lozovaču, travaricu, klekovaču itd. Ipak, kako je mnogim rakijama poput travarice i klekovače upravo šljivovica baza, slobodno možemo reći da je šljivovica kraljica svih rakija. Jedino kraljevske rakije mogu da izdrže da budu u dodiru sa hrastom čak trideset godina.

„Srpska šljiva kao i od nje napravljena šljivovica”

Na svetskoj izložbi 1900. godine u Parizu ocenjeno je da ponudu Kraljevine Srbije najbolje karakteriše: „srpska šljiva kao i od nje napravljena šljivovica.”

Zato i ne čudi činjenica da je srpska šljivovica prepoznata u celom svetu kao najbolja i najkvalitetnija rakija.